Καθήκον και Δύσκολες επιλογές

Posted: Αύγουστος 10, 2015 by ovithanos in Μυθιστόρημα
Ετικέτες: , , ,

Το “Duty” (Καθήκον) του τέως υπουργού αμύνης των ΗΠΑ Robert M. Gates και το “Hard choices” (Δύσκολες επιλογές), της πολύ γνωστής Hillary Clinton – τέως υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ – τα διάβασα την ίδια περίοδο. Και οι δυο έτυχε να υπηρετήσουν τον Barack Obama την ίδια περίοδο με τη διαφορά ότι ο Gates προϋπήρχε στην θέση του από την περίοδο George W. Bush και ο Obama τον διατήρησε.
book00001
Το βιβλίο του Gates αν και αξιόλογο για όποιον ενδιαφέρεται για τα ιστορικά γεγονότα μιας συγκεκριμένης περιόδου, είναι η απολογία ενός γκρινιάρη γέρου που νομίζει ότι «πρόδωσε» τις ρεπουμπλικανικές ιδέες του και τον Bush υπηρετώντας τον Obama. Εξ ου και ο τίτλος, «καθήκον». Ο Gates μιλάει για τη θητεία του επί Obama, σαν ένα σταυρό που με βαριά καρδιά κουβάλησε για το καλό της χώρας. Φυσικά το κάνει πετώντας συχνά-πυκνά και τα απαραίτητα καρφιά για την ανικανότητα των ανθρώπων του Obama, έτσι για να γλύψει το παλιό του αφεντικό και …που έκανε το βιβλίο best seller.

Η Hillary όσο και να διαφωνείς μαζί της δεν μπορείς να αμφισβητήσεις ότι παρά την ηλικία της είναι ένας φρέσκος άνθρωπος, ζωντανός και αισιόδοξος. Από τη δολοφονία του bin Laden μέχρι τα γεγονότα στη Λιβύη, η Hillary είναι μεν η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά δεν παύει να είναι και άνθρωπος με συναισθήματα και δει χιούμορ. Η εναλλαγή των προσωπικών της συναισθημάτων και των καθηκόντων της, που δεν τα κουβαλάει σαν σταυρό, κάνει το βιβλίο της εύκολο να το διαβάσεις και παράλληλα είναι μια πηγή ιστορικών αναφορών που δεν κουράζει με αριθμούς και χρονολογίες.

Και τα δυο βιβλία φυσικά έχουν γραφτεί από ghost writers. Κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι ο Gates και η Hillary έμειναν κλειδωμένοι σε ένα γραφείο και έγραφαν ασταμάτητα για βδομάδες. Αλλά και στις δυο περιπτώσεις οι αφανείς συγγραφείς υιοθέτησαν απόλυτα το στυλ έκφρασης του βιογραφόμενου. Κατ’ εμένα αν και το βιβλίο της Hillary όπως είπα είναι εύκολο – ακόμα και ευχάριστο σε αυτούς που αρέσουν οι βιογραφίες – να διαβάσεις, το βιβλίο του Gates είναι εξ ίσου αξιόλογο. Απλά ενώ το βιβλίο της Hillary έχει χιούμορ, για το βιβλίο του Gates χρειάζεσαι χιούμορ για να το διαβάσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s