Πατσαβούρες εκδόσεις

Posted: Αύγουστος 16, 2015 by ovithanos in Μυθιστόρημα
Ετικέτες: , , , ,

Σε μια Ελλάδα κρίσης, με κόσμο που αδυνατεί να αγοράσει ψωμί υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι που κάνουν κάθε βδομάδα σχεδόν και μια καινούργια έκδοση. Κοινό χαρακτηριστικό, τα πατσαβουρέ θέματα. Συνήθως είναι ιστορίες δονητές για ανοργασμικές και ανικανοποίητες νοικοκυρές που ζουν με το μάτι στη κλειδαρότρυπα. Εκδόσεις που ντροπιάζουν όχι για το θέμα αλλά για τη δολοφονία της ελληνικής γλώσσας, τη δολοφονία κάθε έννοιας βιβλίο και μάλιστα γίνονται …best sellers.

681557

Πως και γιατί γίνονται best sellers μόνο ο εκδότης το ξέρει. Βλέπετε τελείως συμπωματικά αυτοί οι ίδιοι είναι και συμμέτοχοι/συνέταιροι στις εταιρείες διανομής. Παραγγέλνει ο δυστυχής ο βιβλιοπώλης Μπορχές και Τόμας και του έρχεται η πενηντάρα με τις τελευταίες ονειρώξεις της σε περιτύλιγμα «πριν λογοκριθεί». Ποιος έκανε αυτές τις κυρίες συγγραφείς; Μα φυσικά οι εκδοτικοί οίκοι, οι πολύ συγκεκριμένοι εκδοτικοί οίκοι που τις εκδίδουν.

Και όσο κάθονται στα αυγά τους και διασκεδάζουν τα δέκα λεπτά διασημότητας που τους χάρισαν, καλά είναι. Τι γίνεται όμως όταν βγαίνουν παραέξω αλαλάζοντας για συγγραφικά δικαιώματα και συγγραφική αξία;

Θα έχει συνέχεια, αυτό ήταν ένα απλό πρώτο ξέσπασμα με όσα συμβαίνουν τα τελευταία δέκα-δεκαπέντε χρόνια με τις ελληνικές εκδόσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s