Tα χίλια πρόσωπα: Μπορίς Βιαν

Posted: Ιανουαρίου 19, 2017 by SkiAMaXiA in Μυθιστόρημα
Ετικέτες: , , , ,

Το 1946, ο Μπορίς Βιαν έγραψε το «Θα φτύσω στους τάφους σας», το οποίο έφτασε στον Γάλλο εκδότη με σημείωμα του Βιαν ως ο μεταφραστής του βιβλίου, και συγγραφέα τον αφρο-αμερικανό Βέρνον Σάλλιβαν. Ο Βιαν έγραψε αυτή την απόλυτα βίαιη ιστορία φυλετικής εκδίκησης 877a089a93d6b18c73ad93ebecef577dανταποκρινόμενος σε κάποιο στοίχημα. Ο Βέρνον Σάλλιβαν έγραψε άλλα τρία βιβλία μετά την …επιτυχία (το σάλο) του «Θα φτύσω στους τάφους σας», πριν τελικά «πεθάνει», όταν ο Βιαν στα τέλη του 1948 παραδέχτηκε πως ο Σάλλιβαν δεν ήταν άλλος από τον ίδιο.

Το βιβλίο είναι σοκαριστικό με τον πιο απλό τρόπο: λιγότερο από 140 σελίδες στην ελληνική μετάφραση, προκλητικό, ωμό και αυθεντικό μέσα στο φανταστικό του, με σκληρές ερωτικές σκηνές, με σαδισμό, με παιδοφιλία. Κανείς δεν αμφέβαλλε ποτέ για την αλήθεια του. Οι κριτικοί είναι απόλυτα πεπεισμένοι πως ο συγγραφέας προέρχεται κατ’ ευθείαν από την καρδιά των αμερικανικών γκέτο. Ο Μπόρις Βιαν δεν έζησε ποτέ του σε γκέτο. Δεν είχε επισκεφτεί ποτέ του την Αμερική.

Όλα τα βιβλία του Βέρνον Σάλλιβαν έχουν καθαρά αντιρατσιστικό χαρακτήρα, με το θύμα των φυλετικών διακρίσεων να παρουσιάζεται ως θύτης, θέλοντας να δείξει πως η βία γεννάει βία, και πως οι μαύροι, δεν είναι μόνο οι «καημένοι» που τους έχουν αδικήσει, δεν είναι οι γονατισμένοι σκλάβοι, δεν είναι οι αδύναμη φυλή. Υπάρχουν και κακοί μαύροι. Ο ρατσισμός προκαλεί έναν κύκλο βίας χωρίς τέλος. Η παράξενη ίσως για πολλούς οπτική του κόσμου κατά τον Σάλλιβαν, δείχνει να αλλάζει και τον τρόπο σκέψης μας.

Ο Μπορίς Βιαν πέθανε πολύ νέος, μόλις 39 χρονών, και κατά έναν ειρωνικό τρόπο στα πέντε πρώτα λεπτά της προβολής του «Θα φτύσω στους τάφους σας» (ταινία που βασίστηκε μεν στο βιβλίο, όμως δεν υπήρξε η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη) από ανακοπή. Χρησιμοποίησε 27 διαφορετικά ψευδώνυμα στη σύντομη ζωή του, κι έλεγε πως όταν γράφει για πλάκα οι άνθρωποι νομίζουν ότι μιλάει σοβαρά, ενώ όταν γράφει μέσα από την ψυχή του, νομίζουν πως αστειεύεται.

Ο μεγάλος Τζέιμς Μπάλντουιν μέσα στο πολυσυζητημένο και κυνηγημένο αυτό βιβλίο, είδε όλη την οργή και τον πόνο που ο Βιαν άκουγε στην τζαζ των μαύρων.

Είναι άδικο που πολλοί αναγνώστες στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχουν διαβάσει Βιαν (που είναι γνωστότερος με αυτό το βιβλίο του παρά με οτιδήποτε άλλο έχει γράψει) αλλά και λόγω του τίτλου του και μόνο, αρνούνται να το κάνουν (?). Ο Βιαν υπήρξε ένας πραγματικά σπουδαίος καλλιτέχνης, δύσκολο να τον κατατάξεις σε κάποια κατηγορία, ήταν συγγραφέας, ήταν ποιητής, ήταν μουσικός. Και αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να τον διαβάσει με τα διάφορα ψευδώνυμα που έχει χρησιμοποιήσει, θα διαπιστώσει το εκπληκτικό ταλέντο του να γράφει εντελώς διαφορετικά κάθε φορά.

Πολύ χαρακτηριστική είναι η σύγκριση με το alter ego του Βέρνον Σάλλιβαν, όπου ο Βέρνον είναι καθαρά και ωμά ρεαλιστικός, ερωτικός και βίαιος, ενώ ο Βιαν γράφει με απίστευτο λεξιλόγιο και αστείρευτη φαντασία. Και το «άδικο» εδώ πάει στο ότι στην Ελλάδα τουλάχιστον, ο Βιαν έχει δεθεί με το «Θα φτύσω στους τάφους σας», ενώ …δεν το έχει γράψει εκείνος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s