Ο Χουάν και οι πεταλούδες

Posted: Ιουνίου 19, 2017 by ovithanos in Μυθιστόρημα

Ο Χουάν ζει σε ένα μικρό χωριουδάκι στο Μεξικό με την γιαγιά του η οποία είναι και λίγο «γιατρός», από αυτούς με τα βότανα και τις ευχές σε θεούς/αγγέλους που ζουν κάπου ψηλά. Γείτονας του Χουάν ο παιδικός του φίλος που επίσης ζει με την γιαγιά του. Γενικά μια ζωή ήσυχη ανάμεσα στο σχολείο και την καθημερινότητα όταν ξαφνικά όλα αλλάζουν. Το τοπικό καρτέλ ναρκωτικών επιτίθεται στο χωριό δολοφονώντας και τις δυο γιαγιάδες και αλλάζοντας ριζικά τις ζωές του Χουάν και του φίλου του.

Ο Χουάν και ο φίλος του ο Ρότσιο, για να ξεφύγουν από τη σφαγή έχουν κρυφτεί έξω από το χωριό αλλά από εκείνη τη στιγμή μπαίνουν σε ένα συνεχές κυνηγητό με τη συμμορία που δεν θέλει να αφήσει ζωντανούς μάρτυρες πίσω της. Αρχηγός της συμμορίας, οι πεταλούδες.

biblio_17_0031.gifΎστερα μπαίνουμε στον περίεργο κόσμο των Χουάν και Ρότσιο που δεν καταλαβαίνεις τις ηλικίες τους, θα μπορούσαν να είναι δέκα αλλά θα μπορούσαν να είναι και δεκαπέντε ή δεκαοκτώ, και τη μεγάλη πνευματική τους διαφορά. Ενώ ο Χουάν είναι δημιουργικός, ξύπνιος και με φαντασία, ο Ρότσιο είναι το απόλυτο κενό, επιφανειακός και πολλές φορές ανόητος. Παρόλα αυτά με τα προτερήματά τους και τα μειονεκτήματά τους και οι δυο χαρακτήρες είναι πολύ δυνατοί και με περίεργο τρόπο ταιριάζουν και συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο.

Η ιστορία -αν δεν ξέρεις τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Μεξικό, μπορεί να ακούγεται και μη ρεαλιστική ειδικά όταν η συγγραφέας συχνά σου υπενθυμίζει ότι τα πάντα συμβαίνουν στις μέρες μας. Μάλιστα εγώ τουλάχιστον φαντάζομαι ότι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο στο υπενθυμίζει, γιατί όλα είναι τόσο τρελά για τον 21ο αιώνα.

Η συνέχεια είναι ακόμα πιο δραματική γιατί οι δυο ήρωες της ιστορίας στην προσπάθειά τους να βρουν καταφύγιο περνάνε παράνομα στις ΗΠΑ όπου και ζουν μια νέα πραγματικότητα και βυθίζονται στην παρανομία τους και το κυνηγητό.

Προσοχή, αυτό δεν είναι θρίλερ η αστυνομικό μυθιστόρημα, είναι περισσότερο το ψυχογράφημα δυο νέων ανθρώπων που ζουν τον σουρεαλισμό του συγχρόνου Μεξικό και παράλληλα την ζωή του παράνομου μετανάστη στις ΗΠΑ. και επισης σημαντικο, απευθύνεται σε εφηβους.

Η δε συγγραφέας, JJ Flowers, επικεντρώνεται περισσότερο στις σκέψεις των δυο τους παρά σε αυτές καθ’ αυτές τις περιπέτειες τους που μάλιστα σε κάποια σημεία τις προσπερνάει σαν κάτι μέσα στην καθημερινότητα στο Μεξικό, ένα στοιχείο που κάνει το βιβλίο ακόμα πιο μη ρεαλιστικό.

Με την παρουσία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τις υποσχέσεις του περί τείχους με το Μεξικό, το μυθιστόρημα της JJ Flowers αποκτάει ένα περίεργο επίκαιρο στοιχείο που ίσως να το κάνει περισσότερο ενδιαφέρον από ότι κάθε άλλη χρονική περίοδο. Ένα ήρεμο μυθιστόρημα ειδικά για όσους ενδιαφέρονται για μυθιστορήματα που αναλύουν χαρακτήρες και τις αντιδράσεις μπροστά σε περίεργες καταστάσεις σε γραφή πολύ στρωτή, χωρίς εξάρσεις, παρόλη την κατά περιόδους ένταση των όσων ζουν οι ήρωες.

Το βιβλίο έχει το χαρακτηρισμό: για νέους αναγνώστες και νομίζω ότι είναι από τα βιβλία που θα δώσω στην κόρη μου να διαβάσει για να δει την άλλη πλευρά πέρα από το προστατευμένο σκανδιναβικό περιβάλλον αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα το καταλάβει και δεν θα το αντιμετωπίσει σαν …κόμικς με τις αντιθέσεις των δυο χαρακτήρων.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 9 Μαΐου από τον εκδοτικό Simon Pulse και από ότι ξέρω κυκλοφορεί σε όλες τις μορφές έκδοσης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s